Ilmastonmuutoksella on monia katastrofaalisia seurauksia jotka vaikuttavat lyhyesti sanottuna kaikkeen ja kaikkiin tällä planeetalla.
Pohjoisessa sijaitseville maille, kuten Suomelle ilmastonmuutoksesta voi aluksi olla jopa hyötyä, kun lämpötilan kohotessa Suomeenkin leviää uusia viljelykasveja ja kasvukausi pitenee koko maassa. Aina vain pohjoisemmassa voidaan viljellä kasveja mitä ennen pystyttiin viljelemään vain etelässä. Ilmastonmuutoksen myönteiset vaikutukset peittyvät kuitenkin erittäin nopeasti vahingollisten vaikutusten alle. Kun ilmasto lämpenee rankkasateet lisääntyvät siellä missä sataa jo ennestään paljon, sillä veden haihtuminen nopeutuu ja kuivuus taas lisääntyy siellä jossa on jo ennestään kuivaa. Tällöin joko kuivuus tai säteet pilaavat niin hyvin kuin huononkin sadon. Afrikassa sahelin alueella, jossa sadot ovat muutenkin huonoja ja ruoka niukassa, kuivuus on jo lyhentänyt kasvukautta merkittävästi. (lähde: www.wwf.fi) Tämän johdosta ravinnontuotanto vaikeutuu ja ihmisiä uhkaa pula niin ruuasta kuin vedestäkin. Myös uudet tulokaslajit, niin eläimet kuin kasvitkin saattavat tuhota alueen alkuperäisen kasvuston tai eläin kannan syrjäyttämällä. Jokin uusi ja vieras eläin saattaa esimerkiksi metsästää jonkin vanhan kotimaisen lajin sukupuuttoon, jollin taas jokin toinen laji menettää ravintonsa ja niin edelleen. Tätä kutsutan biodiversiteetin vähenemiseksi.

Ilmastonmuutos aiheuttaa myös äärimmäisten sääilmiöiden lisääntymistä, kuten myrskyjen, rankkasateiden, tulvien, kuivuuden ja pyörremyrskyjen. Nämä tuhoavat tehokkaasti biodiversiteettiä ja ihmisten sekä eläinten elinoloja ja mahdollisuuksia.
Merenpinnan nousu on jäätiköiden sulaessa kaikille merenpinnan tasolla sijaitseville kaupungeille suuri uhka, sillä ne ovat vaarassa hukkua veden alle. Kun vedenpinta alkaa nousemaan syntyy välttämättä massahysteriaa, joka aiheuttaa ympäristöpakolaisten räjähtävän kasvun, ja kysymyksen "Minne nämä ihmiset sijoitetaan?" Jäätiköiden sulaminen näkyy jo nyt kaikilla jäätiköillä, ne ovat pienentyneet ainakin 1/3 osan, aiheuttaen suunnattomia ongelmia jääkarhuille, jotka ovat riippuvaisia kestävistä jäätiköistä ja jäälautoista, koska eivät jaksa uida pitkiä matkoja yhteen menoon. Myös monet inuiitti kylät ovat kärsineet ja jo jopa tuhoutuneet ilmastonmuutoksen ansiosta. Jäätikköjen sulaessa ja meren lämmetessä, eläin- ja varsinkin kalakannat muuttuvat, jolloin elinkeinot muuttuvat myös, jolloin inuiittien on ollut välttämätöntä muuttaa etelämmäksi.

Otsoni kerroksessa on etelä- ja pohjoisnapojen kohdalla ns. reikä josta pääsee näille alueille entistä enemmän auringon säteilyä, niin vaaratonta kuin vaarallista. Aukon ansiosta napajäätiköt lämpenevät nopeampaa kuin muut alueet maapallolla, ja aiheuttavat näin niiden nopean sulamisvauhdin. On todettu että etelämantereen niemimaa lämpenee viisi kertaa nopeampaa kuin muu maailma. (www.wwf.fi)

Kaikki tietävät että pöpöt viihtyvät lämpimässä. Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa myös sen, että taudit lähtevät liikkeelle ja leviävät ympäri maailmaa, esimerkiksi Malarian uskotaan leviävän Suomeen asti jos ilmasto jatkaa hurjaa lämpenemistään vielä tulevaisuudessakin.

Lämpötilan kohoaminen jo parikin astetta vaikuttaa ratkaisevasti ekosysteemien ja lajien sopeutumiseen planeetalla, ja on vaarassa hävittää osan lajeista kokonaan. Herkät lajit kuten korallit eivät kestä ilmaston heilahtelua ja ovat näin vaarassa kuolla sukupuuttoon, hävitä maailmasta kokonaan.

Seuraukset erityisesti suomessa

Kasvukauteen liittyvien vaikutusten lisäksi ilmastonmuutos vaikuttaa suomeen monin eri tavoin. Saimaannorppa, joka synnyttää poikasensa hankeen on vaarassa kuolla sukupuuttoon lumipeitteen vähentyessä. WWF:n mukaan moni saimaannorppa on joutunut jo tänä talvena (2008) synnyttämään poikasensa jäälle tai rannalle. Vastasyntynyt poikanen ei osaa vielä uida hyvin ja onkin vaarassa hukkua tai paleltua kuoliaaksi, ilman suojaavaa lumipeitettä. WWF:n mukaan norppa kannat pienenevät huomattavasti tämän vuoksi jo tänä vuonna.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös suuresti jo melkein pelastamattomassa kunnossa olevaan Itämereen. Itämeri on herkkä murtovesiallas, jolle on tärkeää makean ja suolaisen veden tasapaino. Ilmastonmuutos lisää talvisateita jolloin tämä tasapaino järkkyy, sillä ne lisäävät ravinteiden huuhtoutumista mereen.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös suomen eläinkantaan.
Muuttolintujen kevätmuutto ja pesintä saattavat aikaistua. Aikaistunut kasvukausi aiheuttaa vaikeuksia kaukaa muuttaville linnuille, joiden pesintä myöhästyy kevään aikaistuneen ravintojakson takia. Linnut kärsivät myös elinympäristöjen kaventumisesta ja ruuan saannin vaikeutumisesta.
Suomessa arvostetut kalat (lohi, taimen ja siika)ovat kylmien vesien kaloja, jolloin ilmaston lämpeneminen ajaa ne etsimää uusia viileämpiä vesiä tai pakottaa ne sopeutumaan uuteen ympäristöön, joka voi aiheuttaa lajin kuolemisen sukupuuttoon, kun se ei pysty sopeutumaan tarpeeksi nopeasti.

Yksi suomalaisten tärkeimmistä elinkeinoista, puu, on myös vaarassa ilmaston lämpeneminen johdosta, kun erilaiset taudin, myös kasvustoissa leviävät taudit, yleistyvät. Taudit leviävät helposti puista toisiin, ja tekevät nopeasti koko metsästä käyttökelvottoman.