Ihmisen toiminta on oikeastaan ainoa syy ilmastonmuutoksen tapahtumiseen. Ilmasto on historian saatossa vaihdellut suuresti, mutta kuitenkin yleisesti katsoen pysynyt ns. vakaana, nyt kuitenkin ilmastossa on selvästi havaittavissa uusia ja erilaisia muutoksia joita ei ennen ole ollut ja tähän syynä on ihminen. Ensimmäistä kertaa maapallomme historiassa yksi laji kuljettaa maapalloa kohti suurkatastrofia.

Kasvihuonekaasut

Kasvihuonekaasuja on itsestäänkin ilmakehässä, ja ne mahdollistavat elämämme tällä planeetalla, sillä ne estävät auringon säteilyä karkaamasta kokonaan takaisin avaruuteen. Kasvihuonekaasut ovat kuitenkin viime vuosikymmenien aikana lisääntyneet ilmakehässä suuresti ja "niistä" on kaikelle elävälle haitallista, sillä yhä enemmän auringon säteilyä jää maanpallolle lämmittämään maata, ja näin lämpötilat alkavat kohoamaan.

Tärkeimpiä kasvihuonekaasuja ovat hiilidioksidi ja vesihöyry. Vesihöyryn määrään ihminen ei juurikaan vaikuta, mutta hiilidioksidin määrää ihminen on viime vuosisatojen aikana lisännyt ilmakehässä valtavasti. Hiilidioksidi syntyy kun happi reagoi hiilen kanssa. Eniten hiilidioksidi päästöjä ihminen aiheuttaa käyttämällä fossiilisia polttoaineita, kuten kivihiiltä, maakaasua ja öljyä, joilla tuotetaan esimerkiksi sähköä.

Muita merkittäviä kasvihuonekaasuja ovat metaani ja dityppioksidi.  Metaania syntyy pääosin vedenpuhdistamoilla, maataloudessa ja kaatopaikoilla kun tapahtuu mätänemistä. Luonnollisesti ilmakehään metaania pääsee soilta. Dityppioksidi on vaarallinen kasvihuonekaasu sillä se lämmittää ilmastoa lähes 300 kertaa kovemmin kuin hiilidioksidi. Tätä ainetta on kuitenkin ilmakehässä suhteellisen vähän, mutta ihminen lisää sen määrää maataloudessa, typinhapon tuotannossa ja  energiantuotannossa.

Hiili
Hiiltä on maapallolla kaikissa orgaanisissa aineissa (esim. öljyn ja maakaasun hiilivarastot ovat suunnattomat). Hiilen sitoutuminen ilmasta meriin ja kasvustoon pienentää ilmastonmuutosta edistävän hiilidioksidin pitoisuutta maapallolla. Metsät imevät itseensä valtavia määriä hiiltä, ja juuri sen takia niitä kutsutaankin maapallon hiilinieluiksi ja sademetsiä maapallomme keuhkoiksi.
Kasvuston runsas hakkaaminen ja raivaaminen tuhoaa näitä tärkeitä hiilinieluja, jolloin hiilidioksidia jää leijumaan ilmaan ja ilmakehään yhä enemmän. Tuhoamalla hiilinieluja tuhoamme hyvin omaa tulevaisuuttamme.
Kasvit imevät hiiltä itseensä ja muodostavat näin maapallolle hiilitasapainon, joka on kuitenkin ruvennut järkkymään valtavasti lisääntyneiden metsien raivausten takia, näin ollen ilmakehään ja entistä enemmän hiilidioksidia valloilleen.

Päästöt

Ihminen aiheuttaa valtavan määrän päästöjä vuodessa, WWF:n mukaan arviolta 23 miljardia tonnia vuodessa, joka on kauhistuttavan suuri määrä.
Moni asia mikä on meille eurooppalaisille itsestäänselvyys aiheuttaa valtavasti päästöjä, kuten lämmitys, auto, matkustaminen, sähkölaitteet ja teollisuus.
Maailmanlaajuisesti:
44% päästöistä tulee sähkön- ja lämmön tuotannosta
20% liikenteestä
18% teollisuuden energiantuotannosta
13% muista polttoprosesseista
4% teollisuus prosesseista
1% haihtuma- ja karkauspäästöt
(Lähde: Climate Analysis Indicators Tool (CAIT) Version 4.0. (Washington, DC:
World Resources Institute, 2007))

Energian päätön tuhlaus, sekä fossiiliset polttoaineet ovatkin suurin syy ilmastonmuutoksen tapahtumiseen.